Waves of Sirius – Avsnitt 1:7 – Reiki Vett och Etikett
18/10/2022

En Reikilärares perspektiv!

Det här inlägget vill jag dedikera till min kära reiki som jag lär ut. Som lärare och mentor för Reiki är det i min mening det högsta syftet att föra kunskapen vidare. I den här texten kommer jag in på en viss problematik som jag upplever flera Reikilärare bär på inom den traditionella Japanska Usui reikin, som även jag utbildar inom. Jag har tills idag utbildat över 400 reikielever och med det kommer det en stor skopa erfarenhet som lärare/mentor för metoden.

Först och främst vill jag påminna er alla därute att Reikin är en metod och med metod betyder det att det finns en struktur och tillvägagångssätt för hur den skall presenteras i sin helhet. Den kan inte "flowa" som jag hört flera uttrycka sig, inte heller förändras genom påhittade eller kanaliserade entiteter och energier samt intuitiv Reiki. Intuitivt betyder att vi styr Reikin med mindet vilket vi inte skall göra under själva reiki behandlingen för att den största ki kraften skall få flöda fritt och inte styras människans föreställningar.

Den blir inte större för att du som utövare värderar den ytterligare utifrån dig själv, den är inte heller begränsad men den kommer att visa dig vart dina begränsningar finns. Det har funnits ett healingintresse hos människan i alla decennier och många tekniker kan vara unika sin helhet. Vi kan även finna healing i empati, kärlek och omsorg. Men tillbaka till helande tekniker, så är Reiki en väl förklarad metod!
Jag skriver detta blogginlägg för att jag tröttnat på att se all hysteri som florerar kring just Reikin och metoden. Man verkar tro att man kan förändra Reiki genom nya benämningar, tekniker och fortfarande kallar det för Reiki.

Det betyder inte att du som utövare inte får ha dina visioner eller insikter, eller får arbeta på annat sätt, men en metod skall alltid utföras som den lärts ut för att den skall behålla sin kvalité och försäkran om ett korrekt handhavande och resultat. Reiki är nu presenterad som en metod och skall därför inte förväxlas med andra.

Grundaren Mikao Usui kanaliserade denna Reiki metod som är den enda Reikin som vi lärt känna genom tiderna och som vi genom ett gediget arbete lyckats fått godkänt som en komplementär energimedicin i sjukvården på många delar av klotet.

Detta för att man också följt metoden och arbetat efter den. Reikin är respekterad och har en stor evidensbaserad tyngd i sitt bagage. Tror ni att läkare som fått sin läkarlicens kan göra lite som dom vill efter sin examen? Ta vilket professionellt handhavande som skulle gå utanför dess riktlinjer och utbildningstategi och säga att det är samma sak om inte ännu bättre? Detta gör man med Reiki och det verkar inte bättre än att det finns en sorts acceptans att få förändra Reikin utan tillåtelse både genom inriktningens utformning, struktur och språk. Ändå kallar man sig för Reikiutövare och att man arbetar med Reiki metoden?

Jag förstår inte heller de som påstår att Reiki är New Age eller ett Religiöst verk? Reiki är och förblir neutral, den står ensam med visst inslag av den buddhistiska filosofin när det kommer till den mentala träningen som också påtalar neutralitet. Buddhismen är även en filosofi inte en religion. Människor söker efter den andliga upplevelsen och hittar då Reikin men något händer sedan på vägen för en del. De söker den för sin egen personliga utveckling, men styckar sedan upp Reikin som man lärt sig, och gör den till sedan sina egna versioner och förändrar metoden.

Det här får mig som traditionell Japansk reikiutövare att se utvecklingen med oroade ögon, och såklart vill jag inte se mina elever missbruka metoden. Varför kan människan idag inte ta till sig en lära och vårda den istället för att det skall handla om dem? Det kanske låter hårt, men om man tror att man efter några kurshelger kan bemästra en helt ny kanaliserad metod och även förändra den är att ta sig vatten över huvudet. Självklart skall "allt få finnas" men då också Reikin metoden och att man lämnar den ifred. Jag förstår också att man vill rida på Reiki namnet då Reiki fått en stort namn i världen. Men man gör det på fel sätt genom att blanda upp den med sina egna intressen.


Jag har också hört folk som säger att "Reikin behöver förnyas och moderniseras". Där kan jag bara svara upp på att vi har mycket att lära oss av den uråldriga kunskapen som gått förlorad i tiden. Varför tror människan att vi är mer intelligenta idag än förr? Det finns tydliga anledningar till varför det slutade byggas avancerade pyramider? Vi är tveklöst ett folk med stark minnesförlust och hybris, lämnade här med en avancerad historia som jag tror att ni skulle falla av stolarna om ni fick veta. Jag kommer pratar mer om detta i min galaktiska podcast Waves of Sirius.

Men tillbaka till Reikin...
Hur kommer det sig att en galaktiker som jag började använda sig av Reiki? Jo därför att Reiki håller en lika neutral energi som Sirius, ni som känner mig vet att mina energier kommer därifrån. Reiki är en kanaliserad energi direkt ifrån det högsta flödet som vi människor kan ta del av i en fysisk, den är komplett och unik i sin helhet.
Reiki behöver därför inte förändras eller saknar någonting, speciellt inte ifrån oss människor. Vi må vara multidimensionella till grunden men ibland undrar jag vart människan vill lägga sitt medvetande, när det låter ego, begär, tävlan och prestige ta över.

Vi är ett sovande folk som tyvärr slumrat för länge och det föds konstant ner barn med högre medvetanden, men till vilken värld då?

Jag skriver också det här blogginlägget för jag genom åren har sett hur elever kommit och gått, sagt sig vara redo att vilja arbeta med sig själva och med Reikin, men ändå valt att inte ta vara på kunskapen och falla tillbaka i sina egna skuggor, även speglat dem på mig. Det är en spännande men också en lärorik resa för oss som är vägledda att lära ut Reikin i tiden.

Det verkar också vara så att de som hörs mest har förstått minst vad Reiki står för. Det är verkligen synd för jag skulle vilja ställa fram alla dessa dedikerade och enormt duktiga utövare "på scenen" för det fantastiska reiki arbete som de gör. Jag önskar och hoppas därför att de som verkligen är duktiga reikiutövare skall få ordet, belysas samt höras och synas mer!

Idag kan alla skaffa en stor plattform som t.ex. podd eller blogg men bara för att de har fått stor uppmärksamhet behöver det inte betyda att de kan Reiki.

Om man verkligen vill lära sig Reiki, skall man se hur omfattande Reikiläraren själv arbetar med metoden samt under vilken inriktning. Det kan vara svårt i dagsläget, då många kan skapa en tilltalande forum. Mitt råd är att du ställer frågor och ser till att Reikiläraren kan svara på dem och att du blir genuint bemött och förstådd. Det finns även kvalitetssäkring för hur en Reiki utbildning skall se ut inom Reiki nivåerna.

 

Vägledning och Reiki

Det är Reikin som skall få glänsa och inte personen som kanaliserar den, det är alltid mottagarens upplevelse som skall stå i centrum, inte utföraren. Jag som utövare är inte i fokus eller viktig under en Reikisession, med det menar jag att som utövare vet jag redan vem jag är, och vad jag kan, och lämnar därför uppmärksamheten till ki kraften och har 100% fokus på mottagarens upplevelse. Det är aldrig vi utövare som är i fokus under en behandling, det är mottagaren och dennes upplevelse som skall stanna stå i centrum. Därför är jag emot att vägleda under Reiki. Låt reikin få tala för sig själv där mottagaren får lära sig att det är dennes upplevelse och känsla som står i fokus, låt det integrera och gå inte in och stycka upp samt förändra genom dina egna värderingar.

Vi utövare skall inte förändra någonting, eller ge några svar. Just för att vi kan aldrig se en annan människa helt fullt ut, vi är inte STÖRRE än det universella flödet. All vägledning under reiki ser jag som manipulation, där vi sätter egna värderingar och då begränsar individen som nyss upplevt Reiki. Vill man vägleda så gör man det under försiktiga omständigheter, reiki bör endast vägledas utifrån mottagarens upplevelse för att inte tappa energin. Jag kan se mycket i mina behandlingar, ibland skall vi lämna över något, men aldrig göra det till en sanning. Alla upplevelser under reikin bör tolkas av mottagaren, lär dem istället att våga lyssna på sig själva och deras egna känslor.

Det är just det här som reiki handlar om, att ge tillbaka kraften till den som söker Reiki. Jag kommer aldrig acceptera att man tolkar åt någon annan under Reiki. Mina elever vet vart gränsen går vid samtal och hur de skall ställa sig professionellt. Jag tvivlar inte en sekund på att jag varit otydlig med detta, de som gör annat har valt att göra annorlunda på eget initiativ.

Förstå mig rätt när jag skriver som jag gör, omkring mig har jag undervisat hundratals duktiga och erfarna reikutövare! Dedikerade och villiga att serva mänskligheten med Reiki metoden. Jag upplever också många av mina elever som extremt intuitiva och andligt begåvade, med starka visioner och telepatiska förmågor. Det är precis såna som jag anser är stöpta i sin utövar roll. Men fingerfärdigheten kommer alltid till när du skall tillämpa metoden och balansera den och det Reikin står för.

Reiki är inget "hitte på" "göra - vad - man vill - metod", man kan inte kalla det för Reiki om man går utanför den universella intelligensen som Reiki är. Reiki är inte kopplat till någon religion som vi människor har skapat, inte heller genom entiteter som vi kommer i kontakt med under ett energiarbete, det enda jag kan se är att reiki är en högre energi som vi lätt kan koppla upp oss på. En neutral envägsströmmande energi som ger oss kraft och är komplett utan några tillägg.

Vi behöver egentligen ingenting annat än reiki när vi söker kunskap om den universella livsenergin. Reiki tar oss tillbaka till den vi är, ger oss svar på våra frågor och stöd till att kunna manifestera. Denna gåva är mycket användbar för oss jordlingar och sägs ha kommit ner på jorden som en gåva för att vi skall höja kollektivet.

 Men trots allt underbart som Reikin tillfört mig som mentor har jag också upplevt ett starkt motstånd ifrån människor som valt att inte möta sina egna skuggor när de gått in i Reiki processen. Var det detta som Takata visste redan på 70- talet, och har vi inte kommit längre?

Reikiresan började minst sagt inte underbart för mig med en master som led av konstant avund, svartsjuka och missunnsamhet, hon gjorde allt i sin förmåga för att sabotera för mig som examinerad Shinpiden utövare (Reiki master) Jag var "för" dedikerad till metoden, "för" engagerad och ställde "för" många frågor och gjorde "för" stora arbeten med reiki. Hon ville inte se mig bemästra Reikin vilket kan göra en fundersam till varför hon överhuvudtaget håller utbildningar om hon inte vill se sina elever växa? Redan här hade min master gjort mig till sin överman och konkurrent istället för att glädjas åt sin elev och dess framsteg.

Jag har alltid hyst en stor respekt för Reiki metoden och avundsjuka samt stävan efter kändisskap har inget med Reiki att göra.

Vi människor har mycket att lära oss om vår egen sårbarhet och att vara erkännande. Jag ser tyvärr många som bär på denna fasad och som skadar andra på vägen. Jag ser dagligen genom reikin, hur människor stångas med att vara först, störst och framförallt vem som syns mest i "Reikins namn".

Tror ni att Usui hade klappat händerna åt detta? "Kyo dake wa hito ni shinsetsu ni", nej det hade han nog sannolikt inte!

Han hade förmodligen vänt sig till oss Reikilärare och frågat hur vi kunnat tillåta detta. Hans avsikt var aldrig att Reikin skulle tolkas och dissekeras mer än människan bakom den. Jag ser utövare som väljer att förändra metoden mer än sig själva, det oroar mig, för om vi tar bort kärnan ur reikins grundstommar så plockar vi även ut dess kunskap.

Eftersom vi fick den här metoden att tillämpa för vår mänskliga utveckling så gör vi oss själva en rejäl otjänst genom att vattna ur reikin och dess syfte. Det bekymrar mig att människan ställer sig högre än universums kraft och skapelse. Vi har alla universum inom oss men glöm inte varför du har det. Jag kommer fortsätta lära ut reikin som den är tänkt att lära ut, inte plocka bort eller förändra däremot genom min fingertoppskänsla tolka de skrifter och dess filosofi med en öppenhet utan att fördärva metoden. De som säger att reikin begränsar oss lever i blindo, och har inte heller förstått vad Reiki är eller hur de skall förvalta den.

Min uppgift som reikilärare är inte att få så många vänner som möjligt, utan att ge DIG de rätta verktygen som DU behöver för att bli en vass reikiutövare genom Usui metoden!

Jag kommer utifrån mitt bästa ge dig den kunskap som du behöver för att förstå Reikins mystik och precision. Reiki kan öppna upp dina sinnen och hjälpa dig att växa i din egen roll som människa, utan att behöva förstöra metoden. Du kommer förstå varför vi fått en sån grundläggande kunskap där det inte endast handlar om dig, utan det större som du kan vara en del av. Men det kommer alltid att vara upp till DIG att göra jobbet! Jag kommer som mentor inte vara tyst om jag ser att du inte har förstått det jag lärt dig, för det är min uppgift som lärare och se till att du har med dig de kunskaper som behövs för att ta metoden vidare.

Hur du vill uttrycka dina egna upplevelser genom reiki är såklart upp till dig, så det handlar inte om att du inte ska få ha dina egna insikter till reiki, bara du inte väver in dom i metoden. 

En duktig reikiutövare kan skilja på den egna utvecklingen och ändå respektera metoden i sin helhet. Förstå att du skulle inte ha fått de insikterna som du fått inom Reiki utan Reikin, hänger du med?

Under skrivandets stund blir jag påmind om hur jag blivit bemött av några elever som kommit till mig för Reikikunskapen men som sedan visat sig inte vara redo att lära sig den eller visa respekt till metoden och mig som lärare.

Under reikiutbildningarna underkänner vi aldrig någon men vad händer om metoden framdeles ändras av utövaren? 

Jag har under några fåtal gånger behövt säga ifrån när metoden missbrukats men då blivit bemött med nonchalans och irritation, som ett tjurigt barn vill de "göra som de vill". Dessa elever ser jag vill inte arbeta med sig själva, de skyller ifrån sig, pratar illa och allierar sig. Kvar står läraren frågandes och som måste gå vidare. Det är inte alltid lätt att vara mentor när man påminner om vad reiki är för något. Jag är en av dem lärare som inte är tyst, för jag är rädd om den Reikin som jag lär ut. Jag har sett flera utövare gjort sina egna tolkningar på hur de lär ut Reiki, där de har gått helt ifrån konceptet och metodens profil och ändå kallat det för Reiki.

Religioner och entiteter har fått mer plats för att på ett sätt "fylla ut" reikin. Dessa elever tror inte på sig själva eller metoden och möjligtvis är utövaren mer intresserade av att göra sig ett namn än att vara dedikerad åt reikin. Återigen ser jag Mikao Usuis ansikte framför mig, var det såhär han ville att vi skulle tillämpa Reiki metoden? Handlade Reiki om yta, framgång och kändisskap?

Jag kommer alltid lära ut samma Reikimetod till alla oavsett, och ser jag att någon går ifrån Reiki konceptet som kommer från mina kurser så kommer jag ge hintar i all välmening, oavsett vad det deras position eller kändisskap är någonstans. Jag kommer alltid att behandla mina elever lika för att fortsätta inge respekt för metoden. 

Jag älskar att människor ser upp till det jag gör, men jag har också upplevt att personer har kastat sten för att man bär på något sårat och oläkt, de kan inte skilja på professionellt handhavande och relation, man tillåter sig att bli sårad och upprörd istället för att lyssna och förstå. Jag har gjort mig tillfreds med att det är så här och har inte tagit på mig rollen som lärare för att låta alla göra som dom vill för att de skall gilla mig, avguda, eller manipulera mig.

Som reikilärare är jag här för att DU skall bli bra på någonting som jag kan lära ut, det är därför jag har dedikerat mig till den traditionella Japanska Reikin. För att du skall få det du behöver för att kunna föra arvet vidare. Jag håller inte kurser för att få nya vänner, även om vi lärare också kan få djupa relationer till våra studenter. Jag kommer inte heller locka dig med en Goodiebag, det du kan få istället är min starka närvaro till metoden och djupa vilja att ge dig så många insikter som möjligt inom Reiki.

Lyssna gärna på mitt och Sofies avsnitt nedan om Reiki Vett och Etikett!

Jag önskar dig all lycka till med Reiki på din väg!

Naho!
Oceana Gustafsson
Reiki Grand Master teacher

 

Not. Röstspår är från Zoom inspelning, därmed ljudkvalitet därefter.
Mixed by Roger Sundberg - Zolex Media

#wavesofsirius #Oceana

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

gdpr-image
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.
Villkor
Translate »